Szybki deser na zimno. Dzieci go uwielbiają.
Składniki:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka cytrynowa
1 puszka brzoskwiń
1 łyżka żelatyny
1 duży jogurt naturalny – 370 g
1 śmietana 30% – 200 ml
1 łyżka cukru pudru
Galaretkę truskawkową i brzoskwiniową rozcieńczam w gorącej wodzie (oddzielnie każdą z nich) i wlewam do naczynia by stężała.
Gdy galaretki są już twarde kroję je w kostki i mieszam razem.
Do miski wlewam śmietanę 30% miksuję by powstała puszysta masa. Dodaję cukier puder, jogurt.
W dużym kubku umieszczam 1/2 opakowania galaretki cytrynowej i żelatynę. Zalewam gorąca wodą. Mieszam. Czekam aż odrobinę ostygnie, dodaję do masy śmietanowej.
Do masy śmietanowej dodaję galaretki i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszam.
Wylewam wszystko do formy. Ja użyłam liliana Tupperware (to nie jest żadna reklama – po prostu tak osiągnęłam ten kształt).
Można użyć też tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.