Śmietanowiec

Szybki deser na zimno. Dzieci go uwielbiają.

Składniki:

1 galaretka truskawkowa

1 galaretka brzoskwiniowa

1 galaretka cytrynowa

1 puszka brzoskwiń

1 łyżka żelatyny

1 duży jogurt naturalny – 370 g

1 śmietana 30% – 200 ml

1 łyżka cukru pudru

Galaretkę truskawkową i brzoskwiniową rozcieńczam w gorącej wodzie (oddzielnie każdą z nich) i wlewam do naczynia by stężała.

Gdy galaretki są już twarde kroję je w kostki i mieszam razem.

Do miski wlewam śmietanę 30% miksuję by powstała puszysta masa. Dodaję cukier puder, jogurt.

W dużym kubku umieszczam 1/2 opakowania galaretki cytrynowej i żelatynę. Zalewam gorąca wodą. Mieszam. Czekam aż odrobinę ostygnie, dodaję do masy śmietanowej.

Do masy śmietanowej dodaję galaretki i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszam.

Wylewam wszystko do formy. Ja użyłam liliana Tupperware (to nie jest żadna reklama – po prostu tak osiągnęłam ten kształt).

Można użyć też tortownicy wyłożonej folią spożywczą.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

smiet_m