Szybka przekąska.
Cukina to warzywo sezonowe. Szukam sposobu jej wykorzystania. Dań, które mogę z niej zrobić. Dzisiaj na kolację zrobiłam takie frytki.
Składniki:
Cukinia
2 łyżki parmezanu startego na tarce
10 łyżek rozkruszonych płatków kukurydzianych
2 jajka
5 łyżek mąki
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki soli
Sos
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1 ząbek rozmiażdżonego czosnku
sól
pieprz
Składniki na sos mieszamy w kubku i przelewamy do miseczki.
Cukinię myjemy, kroimy na słupki (nie obieramy ze skórki, większym cukiniom usuwamy gniazda nasienne).
W talerzu rozbijamy 2 jajka. Dodajemy czosnek i sól, roztrzepujemy widelcem.
W drugim talerzu umieszczamy mąkę.
W trzecim talerzu umieszczamy rozkruszone płatki (ja płatki umieściłam w woreczku, przez woreczek rozbiłam płatki tłuczkiem do mięsa, wysyłałam płatki do talerza). Do płatków dodajemy parmezan.
Słupek kolejno należy otoczyć w mące, później w jajku, następnie w płatkach z parmezanem.
Układamy frytki na kratce z piekarnika, na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia (około 20 minut)