Nigdy nie jadłam kwiatów cukinii. Słyszałam, że są smaczne. Wiem, że podawane są czasami w restauracjach jako dodatek do dania, lub danie główne.
Nigdy ich nie jadłam chyba ze względu na ekonomiczność 🙂 kwiaty bowiem są małe. Cukinia to jednak nieco więcej jedzenia i możliwości.
W tym roku natomiast moje uprawy są dość obfite i cukinia obrodziła konkretnie.
Zerwałem więc kilka kwiatów i uczyniłam 🙂
Kwiaty cukinii w cieście piwnym.
Składniki na ciasto:
1 jajko
4 łyżki mąki
1/3 szkl piwa jasnego
sól
pieprz
Dodatkowo potrzebujemy kwiatów cukinii z łodyżkami i opcjonalnie ser ricotta.
Olej do smażenia.
Ciasto mieszamy.
Kwiaty płuczemy i osuszamy.
Ricottę przekładamy do miseczki, lekko solimy.
Rozkładamy ostrożnie płatki kwiatów i do środka wkładamy łyżeczką serek. Zamykamy płatki w pączek. Zatapialny kwiaty w cieście trzymając za łodygę. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Są delikatne. Pyszne.
![](http://mojaqchnia.pl/wp-content/uploads/2023/07/1369266C-4F87-4F19-9C5E-DFA26C8521BB-768x1024.jpeg)
![](http://mojaqchnia.pl/wp-content/uploads/2023/07/9DB819A5-98A3-43AC-BEE7-6035E396D49D-768x1024.jpeg)
![](http://mojaqchnia.pl/wp-content/uploads/2023/07/3C9C6F66-7DEB-4824-ADE7-B43AC77FB618-768x1024.jpeg)