Muffiny dyniowe z kawałkami czekolady

Co zrobić z taką piękną, wielką dynią?

d

Zupę, drugie danie i deser 😉

Dzisiaj cudowne muffiny dyniowe 🙂
Składniki:

150 g masła

1 łyżeczka cynamonu

3/4 łyżeczki gałki muszkatałowej

skórka starta z 1 pomarańczy

kilka kropli ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)

2/3 szkl puree z pieczonej dyni (przepis na puree dyniowe poniżej)

1 szkl cukru

3/4 szkl mąki ziemniaczanej

2 jajka

2/3 szkl mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g wiórek kokosowych

50 g czekolady pokrojonej w kostkę (może być gorzka, ale też świetnie smakują z deserową)

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe wolnostojące foremki, albo silikonowe.

Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka, dodać cynamon, gałkę, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Roztopić na średnim ogniu a następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok 1 min. Dodać puree z dyni o gotować przez kolejną 1 min. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Dodać kolejno jajka, za każdym razem energicznie wymieszać . Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolita masę żeby nie było grudek. Na koniec dodać wiórki kokosowe.

Masę wyłożyć do papilotek na ok 2/3 wysokości. Do każdej wyłożyć po 3 kawałeczki czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok 23 min

muffiny5

Jak zrobić puree z pieczonej dyni:

ok 1 kg dyni umyć i pokroić na grudą kostkę. Usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. piec ok 1 godz. (w zależności od tego jak jest pokrojona dynia, może to być pół godziny). Dynia musi być miękka tak że patyczek dobrze w nią wchodzi. Zmiksować.