Piegowate ciasteczka z prażonymi orzechami laskowymi i czekoladą

Genialne, kruche, domowe ciasteczka.

Składniki:

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

1/2 kostki masła

1/4 szklanki cukru

1 jajko

1/2 czekolady gorzkiej

8 orzechów laskowych prażonych (u mnie przepyszne Nowość orzechy laskowe prażone Helio – są genialne)

Masło ucieram z cukrem (ucieram mikserem). Dodaję jajko i dalej ucieram. Dodaję mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Miksuję na małych obrotach. Wyłączam mikser. Dodaję posiekaną czekoladę i posiekane orzechy. Mieszam łyżką.

Na dużej blasze układam papier do pieczenia. Dwoma małymi łyżeczkami nakładam porcje masy. Lekko przyklepuję porcje masy zwilżoną ręką. Masa się mocno klei, więc nie należy formować z niej kulek- ciasteczka same się rozpłyną podczas pieczenia tworząc swoją formę. Mi wyszło 15 ciasteczek.

Uwaga ciasteczka rosną (rozpłaszczają się same), należy ciasto umieścić w odstępach około 3-4 cm.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut (sprawdzajcie od czasu do czasu – różne piekarniki – różny czas pieczenia).

Smacznego 🙂

artykuł sponsorowany

ciasteczka2

ciasteczka1