Tartaletki z kremem z prażonych orzechów laskowych

Genialne tartaletki.

Przepis na tartaltki:

250 g mąki

150 g masła

szczypta soli

4 łyżki cukru pudru

1 jajko

Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy z nich ciasto. Wałkujemy ciasto na stolnicy i wykrawamy kółka (ja miałam 2 rozmiary tartaletek, dlatego użyłam szklanki do dużych i do mniejszych kieliszka.

Piekarnik nastawiam na 180 stopni.

Foremki wykładam ciastem, dociskam do brzegów, nadmiar usuwam. Nakłuwam dno foremek małym widelczykiem, by spód nie rósł.

Piekę około 15 minut.

Krem:

500 g serka mascarpone

1 czekolada sererowa

1/2 czekolady gorzkiej

1 łyżeczka cukru pudru

50 g orzechów laskowych prażonych (ja użyłam tych od Helio – mają wspaniały intensywny smak)

Orzechy mielę – mam taki młynek do tego przeznaczony. Jeśli nie macie młyneczka posiekajcie orzechy dokładnie nożem.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki miksuję. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i nadziewam wystudzone tartaletki.

artykuł sponsorowany

tart3

tart4