Życzenie mojego starszego syna. Czego mama nie zrobi dla swojego dziecka 🙂
Więc spędziłam 3 godziny nad tym daniem, ale ochy i achy zrekompensowały trud 😉
Składniki:
5 placków tortilla (pszennych)
5 porcji ryżu po meksykańsku (około 5 łyżek) (przepis niżej)
5 porcji carnitas (przepis niżej)
1/4 poszatkowanej sałaty lodowej
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
1 pomidor bez skórki i ziarenek pokrojony w paski
10 dag startego sera cheddar
5 łyżek kukurydzy konserwowej
5 łyżek czerwonej fasoli konserwowej z puszki
1/4 limonki
sos bbq (może być gotowy)
Tortillę układamy na talerzu, nakładamy ryż, warzywa, mięso, ser, polewamy sosem bbq i skrapiamy limonką. Składamy boki do siebie, później górę i dół, tak by złożyć kwadracik (kopertę).
Na rozgrzanej suchej patelni smażymy tortillę z obydwu stron. Przekrawamy na pół, podajemy z dodatkową porcją sosu bbq.
Ryż po meksykańsku
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy 1/2 cebuli startej na papkę na tarce o małych oczkach, dorzucamy 1 rozgnieciony ząbek czosnku i 1/2 papryczki chilli pokrojonej na małe kawałeczki. Chwilę smażymy. Dodajemy suchy ryż (1 szkl). Chwilę dusimy aż ryż zacznie się robić brązowy.
Dolewamy 2 szkl bulionu wymieszanego z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na małym ogniu (około 10 minut) ryż w bulionie, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmujemy z ognia, zakrywamy pokrywką – ryż wchłonie płyn)
Carnitas
800 g schabu bez kości
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżeczki suszonego oregano
1 szczypta ostrej papryki mielonej
szczypta pieprzu
2 liście laurowe
1 cały ząbek czosnku
1 niewielka cebula – pokrojona w ćwiartki
1 pomarańcza
1 szkl wody
Do garnka włożyć pokrojone w paski mięso, dodać sól, kminek, oregano, majeranek, paprykę, pieprz, sól, czosnek, liście laurowe, cebulę, pomarańczę dokładnie oczyszczamy, przekrawamy na pół, wyciskamy sok do garnka, dodajemy 1 szkl wody i gotujemy całość. Gdy płyn się zagotuje, przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego (chyba że mamy szansę włożyć cały garnek do piekarnika) pieczemy pod przykryciem w piekarniku w 150 stopniach przez 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie, szarpiemy mięso na mniejsze kawałki i wykładamy je do innego naczynia, chwilę (15 minut) grillujemy w piekarniku lub po prostu pieczemy w 190 stopniach.
Gdy mięso lekko zbrązowieje wyjmujemy je i wykładamy na tortillę.