Brownie z orzechami i suszonymi śliwkami

Kilka tygodni temu córka naszych znajomych upiekła brownie. Było tak wspaniałe, że mąż od tamtego czasu codziennie pytał mnie kiedy ja zrobię mu brownie 😉

Zrobiłam dzisiaj. Dodałam orzechy i cudowne śliwki suszone Helio Natura.

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady

150 g masła

250 ml mleka

200 g cukru

6 jajek

150 g mąki

3 łyżki kakao

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki pokrojonych w małą kostkę śliwek suszonych Helio

Na gazie ustawiamy garnek z wodą. Na garnek nakładamy kolejny i wrzucamy do niego połamaną na kostki czekoladę, dodajemy masło i mleko. Rozpuszczamy wszystko na parze.

W tym czasie miksujemy jajka z cukrem w mikserze na wysokich obrotach.

Gdy jajka są jasne i puszyste dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie miksujemy mikserem, lub mieszamy szpatułką. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę wąskim strumieniem. Czekolada nie powinna być gorąca, powinna trochę ostygnąć.

Wsypujemy orzechy, dodajemy śliwki.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy i zaciskamy rant.

Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut.

artykuł sponsorowany

brownie1

brownie3

brownie3a

brownie6