Chinkali – gruzińskie pierogi z mięsem

Bardzo dobre. Koniecznie spróbujcie.

Składniki na ciasto:

2 szkl. mąki

szczypta soli

1 szkl ciepłej wody

1 łyżka oleju

Składniki mieszamy, dodajemy dodatkowo mąki tyle ile zabierze ciasto. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste.

Odkładamy ciasto na 15 minut.

 

Składniki na farsz do pierożków:

30 dag mięsa mielonego wołowego

20 dag mięsa mielonego wieprzowego

1/2 cebuli

1/2 szkl bulionu warzywnego lub rosołu

szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki soli

1 garść posiekanej kolendry

Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy zeszkloną, posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną kolendrę, sól, pieprz, mieszamy łyżką, później ręką. Dodajemy powoli bulion. Tyle ile wchłonie mięso. Mięso wypije bulion, farsz nie powinien być jednak lejący, więc dodawajmy stopniowo.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy 1 łyżeczkę farszu, zawijamy pierożki w sakiewki.

Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Na początku gdy wrzucamy woda powinna mocno bulgotać gdy już wrzucimy pierożki i one wypłyną, zmniejszamy płomień tak by woda ledwie pyrkała.

Podawać możemy ze świeżą natką pietruszki.

 

pierozki

pierozki hinkali