Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Lasagne wszyscy znacie. Moi domownicy bardzo ją lubią. Postanowiłam jednak przemycić do niej tym razem trochę więcej witamin.

Składniki:

makaron lasagne

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

200 g świeżego szpinaku

1 puszka pomidorów krojonych

3 łyżki passaty pomidorowej

3 ząbki czosnku

1/2 cebuli

sól

pieprz

2 kulki mozzarelli

150 g parmezanu lub innego sera

2 łyżki masła

3 łyżki oleju

 

Sos beszamelowy składniki:

650 ml mleka

4 łyżki masła

3 łyżki mąki

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie sosu: W garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masłą i 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mięso, rozmiażdżony czosnek. Gdy mięso się usmaży dodajemy szpinak i razem dusimy. Dodajemy pomidory i passatę.

Chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu pomidorowego, układamy warstwę makaronu, na nią 1/3 farszu, na farsz układamy poszarpaną mozzarellę, na to kolejna warstwa makaronu lasagne, znów farsz, mozzarella, kolejne płaty makaronu, farsz, mozzarella, zalewamy wszystko sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem, ja dodatkowo dodałam też trochę startej goudy.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

lasagne

lasagne ze szpinakiem