Wyprażany syr

Jednym z flagowych dań na Słowacji jest smażony ser. Niby nic nadzwyczajnego, a smak tak wspaniały, że chętnie robię go w domu.

 

Składniki:

gruby plaster sera edamskiego (lub innego – możecie użyć taki jaki macie)

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

 

Ja taki ser podaję z sałatą, żeby wyrzuty sumienia były mniejsze.

Sałata:

mix sałat

kilka pomidorków koktajlowych

 

Sos winegret (vinaigrette):

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oleju

sól, pieprz

szczypta suszonej pietruszki

 

Ser moczymy w jajku i bułce. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Do sałaty dodajemy pokrojone pomidorki, zalewamy sosem winegret, powstałym z wymieszanych składników).

To jest takie pyszne… i tak proste. Mniam.

wyprazany syr_m