Szarlotka według przepisu mojej mamy

Ten przepis moja mama dostała od swojej mamy, a ja od niej. To ciasto zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne.

Owszem najlepsze byłyby jabłka szara reneta, ale z każdego innego gatunku można zrobić cudowną szarlotkę.

Składniki:

3 szkl mąki pszennej

1 kostka margaryny

3 jajka

1 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta.

Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem w formie.

Na wierzch wykładamy drugą część ciasta (rozwałkowanego na wielkość blachy).

Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. (termoobieg – góra, dół)