Pierogi ruskie

Moja babcia kilkanaście lat temu robiła nam pierogi ruskie z dodatkiem suszonej mięty polnej. Ja nie jestem w stanie przekonać do niej swoich chłopców, więc u nas ruskie są podawane w tradycyjny sposób.

Mój najmniejszy mężczyzna jest chory i zażyczył sobie dzisiaj ruskie. Czego się nie robi by uszczęśliwić malucha 🙂

Składniki:

Ciasto:

3 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 szkl ciepłej wody

1 łyżeczka oleju

 

Farsz:

400 g ugotowanych ziemniaków – potłuczonych

300 g białego sera półtłustego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 średnie cebule posiekane i zeszklone na maśle

 

Dodatkowo 2 średnie cebule posiekane i zeszklone do okraszenia pierogów.

 

Ciasto wykonujemy mieszając mąkę z solą, wodą, olejem. Wałkujemy cienko ciasto i wykrawamy krążki szklanką.

Farsz: mieszamy ziemniaki, ser, cebulę, sól, pieprz.

Farsz układamy na krążek i sklejamy pierogi.

Gotujemy w osolonej wodzie aż pierogi wypłyną na wierzch.

Podajemy z cebulką.