Sos jasny, sos ciemny do schabu. Widzicie takie w sklepie?
Ale po co? Skoro można taki sos zrobić samodzielnie i będzie jeszcze pyszniejszy 🙂
Składniki:
schab
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/4 selera
2 łyżki masła
sól
pipeprz
olej
1 łyżeczka śmietany
Schab kroje w plastry, solę, pieprz, obsmażam z obydwu stron i wkładam do naczynia żaroodpornego. Na oleju na którym dusił się schab przysmażam warzywa obrane i pokrojone w plastry, kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną przekładam je do schabu. Dodaję na wierzch 2 łyżki masła.
Piekę pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez 2 godziny.
Wyjmuję schab a warzywa i powstały sos przekładam do rondelka. Dodaję 1/2 szkl wody, blenduję wszystko, gotuję. Dodaję 1 łyżeczkę śmietany.
Podaję mięso polane sosem. Do tego puree z ziemniaków i sałata z jajkiem i śmietaną.