Wspaniałe. Znikają w mgnieniu oka 😉
Składniki:
Ciasto parzone
2 szkl wody
1 kostka masła (200 g)
2,5 szkl mąki pszennej
8 jaj
Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy ,masło. Rozpuszczamy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy mąkę, odstawiamy do wystudzenia.
Włączamy piekarnik na 190 stopni.
Przygotowujemy brytfanny wyłożone papierem do pieczenia – ja użyłam 3.
Gdy ciasto jest letnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wygniatamy ciasto – wielkości orzecha włoskiego – ciasto urośnie.
Pieczemy przez 20-25 minut.
Krem:
1 litr mleka
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
6 jajek
1-2 laski wanilii
Mleko gotujemy w garnku. Dodajemy ziarenka z laski wanilii i same laski też. Wyjmujemy laski wanilii.
Jajka ucieramy z cukrem w dużej misce, (albo najlepiej w garnku, który będziemy mogli później postawić na gazie) na gładką masę, dodajemy mąkę.
Do masy jajecznej wlewamy mleko – cały czas mieszając. Wstawiamy masę na gaz i gotujemy aż trochę zgęstnieje- uwaga żeby się nie przypaliła.
Odstawiamy krem do wystudzenia.
Gdy ptysie i krem ostygną za pomocą szprycy wtłaczamy krem do ptysia.
Są mega !