Ragout z bulgur

Oryginalny ragout to potrawka z mięsa lub warzyw pokrojonych w jednakowe kawałki, duszonych w wywrze z warzyw, wywarze rybnym lub mięsnym.

U mnie ragout trochę po mojemu, lecz gwarantuję Wam, że jest obłędne.

Składniki:

3 filety z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów pokrojonych

1 garść czarnych oliwek

1 łyżka kaparów

3 gałązki tymianku

kasza bulgur

olej

sól

pieprz

 

Składniki na panierkę do fileta:

1 łyżeczka papryki słodkiej

3 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

12 łyżeczki papryki wędzonej

 

Mąkę, paprykę słodką, sól, pieprz, wędzoną paprykę – umieszczamy w misce.

Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski z mąką i przyprawami. Poruszamy miską, mieszamy rękami, by filet był otoczony mąką.

Na patelnię wlewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka.

W drugiej patelni szklimy cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i kawałki usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki czarne oliwki, posiekane kapary, tymianek, puszkę pomidorów. Mieszamy, chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowaną (według czasu podanego na opakowaniu) kaszą bulgur.

Pyszne 🙂

potrawka