Składniki:
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
około 8 śliwek
W misce do miksowania umieszczam jajka, miksuję ze szczyptą soli. Dodaję cukier – nadal miksuję. Później rozpuszczoną i ostudzoną margarynę – miksuję. Dodaję jogurt naturalny i powoli dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia – mikser ustawiam na najniższe obroty.
Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę. Układam śliwki przekrojone na ćwiartki.
Piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut – należy sprawdzać i wyjąć gdy ciasto jest w takim kolorze jak poniżej 😉
Podaję posypane cukrem pudrem 🙂