Domowa pizza? Idealna, zawsze 🙂
Składniki:
prosciutto
pomidorki koktailowe
rukola
kulka mozarelli
Ciasto:
2 szkl. mąki
750 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g drożdży
1 łyżka oliwy
Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut.
Po tym czasie przekładamy ciasto do blachy do pieczenia pizzy.
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
2 małe ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki tymianku suszonego
1/3 łyżeczki oregano suszonego
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta świeżo mielonego suszonego chilli
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku (pomidory z puszki pozbawiamy nadmiaru płynu). Chwilę dusimy (około 15 minut). Blendujemy.
Wykładamy sos na ciasto.
Na sos pomidorowy układamy prosciutto, pomidorki, mozarellę.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Po upieczeniu dodajemy rukolę.