Maślane bułeczki z dżemem

Wspaniałe jako śniadanko, doskonałe jako kolacja. Ciepłe z mlekiem smakują obłędnie.

Składniki:

500 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

1 szkl ciepłego mleka

1 jajko

80 g roztopionego masła

60 g cukru pudru

 

Dodatkowo:

dżem lub marmolada

roztrzepane jajko

cukier puder do posypania bułeczek

 

W dużej miseczce umieszczam drożdże, cukier i ciepłe mleko, mieszam dokładnie aby drożdże się rozpuściły. Odstawiam do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Dodaję do drożdży mąkę, roztopione masło, cukier puder i jajko. Mieszam wszystko, wyrabiam ciasto i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, rozwałkowuję placek i wykrawam dużą szklanką lub miseczką takie większe kółka.

Na środek każdego placuszka układam 1 łyżeczkę dżemu, zawijam kieszonkę, dokładnie sklejam by powstała bułeczka. Układam bułeczki na blasze łączeniem do dołu.

Możecie dać im chwilę jeszcze na podrośnięcie, ale ja byłam zbyt niecierpliwa i już chciałam upiec bułeczki 😉

Smaruję bułeczki roztrzepanym jajkiem i piekę bułeczki przez 20-25 minut w 180 stopniach.

pulchne buleczki1

pulchne buleczki