Malinowa chmurka

Wszyscy robili a ja jeszcze nie, więc sobie wydziergałam 😉 Ciasto idealne by podzielić się nim z przyjaciółmi, tak było w tym przypadku – podzielone, rozdane, zjedzone – wszyscy szczęśliwi.

Ciasto zaczynam od bezy, później ciasto kruche i cała reszta.

Beza z migdałami:

3 białka, w temperaturze pokojowej

150 g drobnego cukru do wypieków

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżki płatków migdałów

Białka umieścić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, piana powinna być błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

Formę w której będziemy piec ciasto kruche i przygotowywać finalnie ciasto odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę białkową (w prostokąt) posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę. Studzimy ją, delikatnie przekładamy na blat, bo potrzebujemy formy – blachy na ciasto kruche.

 

Składniki na ciasto kruche:

3 żółtka

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

150 g mąki pszennej

100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Siekamy ze sobą wszystkie składniki, szybko zagniatamy, robimy kulkę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 60 minut.

Po tym czasie ciasto wykładamy na brytfannę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.

Możemy je rozwałkować na stolnicy i przełożyć nawet w kawałkach, bo będzie się rozrywało bo będzie dość cienkie.

 

 

Ja dodatkowo w brytfannie na papierze wałkuję ciasto małym wałeczkiem do pizzy, lub szklanką posypaną mąką. Tak żeby ciasto było równomiernie rozłożone w brytfannie.

Ponownie należy schłodzić ciasto w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut aż będzie złote. Wystudzić.

 

Galaretka z malinami:

800 g mrożonych malin

3 malinowe galaretki (takie na 500 ml wody)

3,5 szklanki wrzącej wody

Do garnka wlewam wrzącą wodę, wsypuję galaretki, mieszam. Dodaję mrożone maliny, mieszam. Maliny szybko oddadzą swój chłód i galaretka stężeje.

Wykładamy tężejącą galaretkę na ostudzone, kruche ciasto, wygładzamy wierzch, umieszczamy ciasto w lodówce.

Robimy krem.

 

Krem śmietankowy z wanilią:

500 ml schłodzonej śmietany 36%

250 g serka mascarpone, schłodzonego

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

 

Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gęstego kremu.

Krem wykładamy na galaretkę z malinami, wygładzamy wierzch, układamy bezę.

Wykładamy ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc, ale już po 2 godzinach możemy je podawać.

malinowa chmurka1

malinowa chmurka2

malinowa chmurka 4

malinowa chmurka3