Wszyscy robili a ja jeszcze nie, więc sobie wydziergałam 😉 Ciasto idealne by podzielić się nim z przyjaciółmi, tak było w tym przypadku – podzielone, rozdane, zjedzone – wszyscy szczęśliwi.
Ciasto zaczynam od bezy, później ciasto kruche i cała reszta.
Beza z migdałami:
3 białka, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałów
Białka umieścić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, piana powinna być błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Formę w której będziemy piec ciasto kruche i przygotowywać finalnie ciasto odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę białkową (w prostokąt) posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę. Studzimy ją, delikatnie przekładamy na blat, bo potrzebujemy formy – blachy na ciasto kruche.
Składniki na ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g mąki pszennej
100 g masła
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Siekamy ze sobą wszystkie składniki, szybko zagniatamy, robimy kulkę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na brytfannę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Możemy je rozwałkować na stolnicy i przełożyć nawet w kawałkach, bo będzie się rozrywało bo będzie dość cienkie.
Ja dodatkowo w brytfannie na papierze wałkuję ciasto małym wałeczkiem do pizzy, lub szklanką posypaną mąką. Tak żeby ciasto było równomiernie rozłożone w brytfannie.
Ponownie należy schłodzić ciasto w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut aż będzie złote. Wystudzić.
Galaretka z malinami:
800 g mrożonych malin
3 malinowe galaretki (takie na 500 ml wody)
3,5 szklanki wrzącej wody
Do garnka wlewam wrzącą wodę, wsypuję galaretki, mieszam. Dodaję mrożone maliny, mieszam. Maliny szybko oddadzą swój chłód i galaretka stężeje.
Wykładamy tężejącą galaretkę na ostudzone, kruche ciasto, wygładzamy wierzch, umieszczamy ciasto w lodówce.
Robimy krem.
Krem śmietankowy z wanilią:
500 ml schłodzonej śmietany 36%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gęstego kremu.
Krem wykładamy na galaretkę z malinami, wygładzamy wierzch, układamy bezę.
Wykładamy ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc, ale już po 2 godzinach możemy je podawać.