Fettuccine z chorizo, papryką palermo i pomidorami

Wspaniały, aromatyczny, lekko pikantny makaron. Moi chłopcy oszaleli na punkcie tego smaku.

Składniki:

makaron fettuccine ugotowany al dente

około 200 g kiełbasy chorizo

1 szpiczasta papryka – palermo

około 10 pomidorków koktajlowych

1 brokuł

parmezan

świeżo zmielony pieprz

sól

2 ząbki czosnku

2 łyżki śmietany 18%

100 ml śmietanki 30%

posiekana natka pietruszki

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

100 ml półwytrawnego białego wina

Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję pokrojone w plastry i na pół chorizo. Chwilę duszę. Dodaję ugotowane brokuły, pokrojoną w plasterki paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaję wino i czekam aż alkohol wywietrzeje – wyparuje. Dodaję śmietę 30% i 18%. Doprawiem solą, pieprzem, dodaję rozmiażdżony czosnek. Duszę przez 15 minut by smaki się połączyły.

Na talerz nakładam makaron, polewam sosem. Można też wymieszać makaron z sosem.

Podajemy z natką pietruszki i startym parmezanem.

Pyyycha.

 

makaron z chorizo

makaron z chorizo przepis

makaron z chorizo2