Wspaniały, aromatyczny, lekko pikantny makaron. Moi chłopcy oszaleli na punkcie tego smaku.
Składniki:
makaron fettuccine ugotowany al dente
około 200 g kiełbasy chorizo
1 szpiczasta papryka – palermo
około 10 pomidorków koktajlowych
1 brokuł
parmezan
świeżo zmielony pieprz
sól
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
100 ml śmietanki 30%
posiekana natka pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml półwytrawnego białego wina
Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję pokrojone w plastry i na pół chorizo. Chwilę duszę. Dodaję ugotowane brokuły, pokrojoną w plasterki paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaję wino i czekam aż alkohol wywietrzeje – wyparuje. Dodaję śmietę 30% i 18%. Doprawiem solą, pieprzem, dodaję rozmiażdżony czosnek. Duszę przez 15 minut by smaki się połączyły.
Na talerz nakładam makaron, polewam sosem. Można też wymieszać makaron z sosem.
Podajemy z natką pietruszki i startym parmezanem.
Pyyycha.