Makowiec japoński przepis mojej teściowej

Składniki:

1 kostka masła lub margaryny

9 jajek

35 dag maku

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

35 dag cukru

1 szkl posiekanych orzechów włoskich

9 łyżek grysiku

60 dag jabłek- najlepiej szara reneta

1 szkl bakalii (skórka pomarańczy, rodzynki, inne orzechy niż włoskie)

 

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.

Mak należy sparzyć (zagotować, odcedzić – można przez pieluchę)

Mak należy zemleć 3 razy.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru – nadal ubijamy.

Do masy maślanej dodajemy zmielony mak, mieszamy, później jabłka, mieszamy, następnie dodajemy grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia, resztę cukru, bakalie i na końcu pianę z białek- delikatnie mieszamy.

Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.

 

Makowiec można polać czekoladą:

Polewa czekoladowa:

1/2 kostki masła

1-2 łyżek wody

2-3 łyżek kakao

Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy do masy kakaowej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej.

Polecamy makowiec.

Można po wierzchu posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

 

makowiec