Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
9 jajek
35 dag maku
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
35 dag cukru
1 szkl posiekanych orzechów włoskich
9 łyżek grysiku
60 dag jabłek- najlepiej szara reneta
1 szkl bakalii (skórka pomarańczy, rodzynki, inne orzechy niż włoskie)
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
Mak należy sparzyć (zagotować, odcedzić – można przez pieluchę)
Mak należy zemleć 3 razy.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru – nadal ubijamy.
Do masy maślanej dodajemy zmielony mak, mieszamy, później jabłka, mieszamy, następnie dodajemy grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia, resztę cukru, bakalie i na końcu pianę z białek- delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Makowiec można polać czekoladą:
Polewa czekoladowa:
1/2 kostki masła
1-2 łyżek wody
2-3 łyżek kakao
Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy do masy kakaowej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej.
Polecamy makowiec.
Można po wierzchu posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.