Placek z jabłkami

Wspaniałe ciacho. Z przepisu mojej teściowej – polecam.

 

Składniki:

Placek kruchy:

2,5 szkl mąki

4 żółtka

1 kostka margaryny

1 szkl cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę siekamy z cukrem pudrem i margaryną. Dodajemy żółtka i śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto, dzielimy na 2 części, wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut (do zrumienienia)

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek – najlepiej szara reneta

ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach.

Do rondelka wlewamy 1/2 szkl wody, gotujemy wodę, dodajemy 1 szkl cukru – rozpuszczamy – ma stworzyć się syrop, dodajemy do wody jabłka, chwilę smażymy. Dodajemy 2 galaretki cytrynowe- czekamy aż galaretki się rozpuszczą.

 

Śmietana:

śmietanę 30% (500 ml łaciata – jest super) ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody.

 

Polewa czekoladowa:

1/2 kostki masła

1-2 łyżek wody

2-3 łyżek kakao

Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy do masy kakaowej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej.

 

Układamy kolejno:

kruche ciasto

ciepłe jabłka

kruche ciasto

ciepłe jabłka

(odstawiamy wszystko do wystudzenia)

Gdy jabłka są już chłodne wykładamy bitą śmietanę, na chwilę wstawiamy placek do lodówki żeby bita śmietana stężała. Gdy śmietana trochę się zetnie polewamy wszystko czekolada.

jablecznik e 2

jablecznik e