Uwielbiam szybkie obiady. Niewymagające wielu składników i zbyt dużego czasu przygotowania. Dlatego łososia chętnie kupuję i przygotowuję w wielu postaciach. Dzisiaj w lekkiej odsłonie.
Składniki:
łosoś
fasolka szparagowa
jajko
1 łyżka masła
sól
pieprz
2 łyżki octu
Łososia solę i pieprzę. Smażę z obydwu stron na maśle.
Fasolkę szparagową wrzucam do osolonej wody. Czekam aż zmięknie. Można użyć mrożonej fasolki, lub świeżej.
Do garnka wlewam 1 litr wody. Dodaję 2 łyżki octu. Jajko wbijam do szklanki. Łyżką mieszam w garnku tak by powstał wir. Delikatnie wlewamy jajko. Woda powinna się lekko gotować. Nie powinna bulgotać. Gotujemy jajko 2 minuty.
Na talerz wykładamy fasolkę. Na nią łososia a na łososia jajko w koszulce.
Smaczne.