Faworki (chrust)

Tłusty czwartek? A u mnie tłusty tydzień.

Faworki, zwane także chrustem. Nobla temu, kto wymyślił, że ciasto można usmażyć. Jest takie wspaniałe.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

1 łyżka spirytusu lub ocetu

1/2 łyżeczki cukru

1/2łyżeczki soli

5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany

olej lub smalec do smażenia

cukier puder do posypania

Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie ciasto. Wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy prostokąt. Nacinamy prostokąt w środku i zawijamy krótszy bok prostokąta tak by przełożyć go przez powstałą w prostokącie dziurkę.

Mam nadzieję, że instrukcja jest czytelna. Jeśli nie, to zawińcie jak chcecie, albo smażcie bez zawijania.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

faw_m