Uwielbiam ciasta z jabłkami. Gdy moim chłopcom znudzi się szarlotka staram się zrobić coś lekkiego. Taki jest ten biszkopt. Winny, mocno owocowy.
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy nadal ubijając, żółtka (po 1 żółtku), ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa:
Jabłka – najlepiej szara reneta obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do garnka wlewany 1/2 szkl wody, dodajemy jabłka i 3 łyżki cukru.
2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklance wody i dodajemy do jabłek.
Chwilę gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krem:
Śmietanę 36 % (dużą) ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 2 śmietan-fix’y.
Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, na to krem. Ja lubię czasami do części kremu dodać sobie łyżkę kakao, żeby jeszcze wzbogacić smak.
Na wierzch ciasta ścieramy wafelek Princessa mleczna.