Jednym z flagowych dań na Słowacji jest smażony ser. Niby nic nadzwyczajnego, a smak tak wspaniały, że chętnie robię go w domu.
Składniki:
gruby plaster sera edamskiego (lub innego – możecie użyć taki jaki macie)
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Ja taki ser podaję z sałatą, żeby wyrzuty sumienia były mniejsze.
Sałata:
mix sałat
kilka pomidorków koktajlowych
Sos winegret (vinaigrette):
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oleju
sól, pieprz
szczypta suszonej pietruszki
Ser moczymy w jajku i bułce. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Do sałaty dodajemy pokrojone pomidorki, zalewamy sosem winegret, powstałym z wymieszanych składników).
To jest takie pyszne… i tak proste. Mniam.