Absolutnie fenomenalne. Żeberka na słodko, jednak z wyraźnym smakiem cudownego mięska. Musicie je spróbować. Koniecznie.
Składniki:
żeberka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
5 łyżek ketchupu – pikantnego jeśli zależy Wam na ostrzejszym smaku, lub łagodnego jeśli macie ochotę, na łagodniejszy smak żeberek
sól
pieprz
olej
Żeberka dzielimy na mniejsze części, solimy, pieprzymy i obsmażamy z obydwu stron. Umieszczamy żeberka w żaroodpornym naczyniu.
Na patelnię na której smażyły się żeberka dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Chwilę duszę. Dodaję miód i ketchup. Gdy cebula się zeszkli i połączy z miodem i ketchupem, wykładam sos z patelni na żeberka. Mieszam tak by żeberka obtoczyły się sosem. Przykrywam naczynie żaroodporne folią aluminiową (można żeberka włożyć także do rękawa do pieczenia). Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godz.
Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, pieczoną kapustą lub tak jak u mnie z ogórkami kiszonymi.
Petarda!!!