Kilka tygodni temu córka naszych znajomych upiekła brownie. Było tak wspaniałe, że mąż od tamtego czasu codziennie pytał mnie kiedy ja zrobię mu brownie 😉
Zrobiłam dzisiaj. Dodałam orzechy i cudowne śliwki suszone Helio Natura.
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
150 g masła
250 ml mleka
200 g cukru
6 jajek
150 g mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki pokrojonych w małą kostkę śliwek suszonych Helio
Na gazie ustawiamy garnek z wodą. Na garnek nakładamy kolejny i wrzucamy do niego połamaną na kostki czekoladę, dodajemy masło i mleko. Rozpuszczamy wszystko na parze.
W tym czasie miksujemy jajka z cukrem w mikserze na wysokich obrotach.
Gdy jajka są jasne i puszyste dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie miksujemy mikserem, lub mieszamy szpatułką. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę wąskim strumieniem. Czekolada nie powinna być gorąca, powinna trochę ostygnąć.
Wsypujemy orzechy, dodajemy śliwki.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy i zaciskamy rant.
Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut.
artykuł sponsorowany