Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Uwielbiam ciasta z jabłkami. Gdy moim chłopcom znudzi się szarlotka staram się zrobić coś lekkiego. Taki jest ten biszkopt. Winny, mocno owocowy.

Składniki:

Biszkopt:

6 jaj

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy nadal ubijając, żółtka (po 1 żółtku), ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

 

Masa jabłkowa:

Jabłka – najlepiej szara reneta obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Do garnka wlewany 1/2 szkl wody, dodajemy jabłka i 3 łyżki cukru.

2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklance wody i dodajemy do jabłek.

Chwilę gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.

 

Krem:

Śmietanę 36 % (dużą) ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 2 śmietan-fix’y.

 

Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, na to krem. Ja lubię czasami do części kremu dodać sobie łyżkę kakao, żeby jeszcze wzbogacić smak.

Na wierzch ciasta ścieramy wafelek Princessa mleczna.