Składniki:
sos pomidorowy- użyłam gotowego
salami
czarne oliwki
mozarella w kulce
ser gouda lub edamski
mozarella w kawałku
Ciasto na pizzę:
2 szkl. mąki
750 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g drożdży
1 łyżka oliwy
Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut.
Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek. Smaruję sosem pomidorowym, układam poszarpane salami, mozarellę z kulki pokrojonej na plastry, posypuję czarnymi oliwkami pokrojonymi w plastry, posypuję wszystko startym żółtym serem.
Brzegi pizzy zawijam wkładając do środka paseczki pokrojonej mozzarelli. Zaklejam mozzarellę.
Piekę na formie do pizzy przez około 20 minut (piekarnik nagrzany do 170 stopni)