Na zewnątrz zimno, więc sposobem na rozgrzanie się od wewnątrz jest cudowna, ostra zupa meksykańska.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 szklanka soi (moczymy ją przez całą noc, później gotujemy przez 2 godziny w wodzie, odcedzamy i ejst gotowa do naszej zupy meksykańskiej)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
bulion warzywny ok. 2 litry
chilli (ja mam suszone płatki chilli w młynku- ścieram na bieżąco)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pęczek pietruszki
Na patelni podsmażam posiekaną w kostkę cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodaję mięso mielone i nadal duszę. Gdy mięso się usmaży przekładam je do garnka i zalewam bulionem. Dodaję soję, fasolę, kukurydzę (odcedzone – bez płynu z puszki). Doprawiam solą, pieprzem, chilli, majerankiem, koncentratem pomidorowym. Gotuję około 30 minut. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę.
Jest przepyszna.