Uwielbiam takie szybkie zupy. Ze świeżych składników, aromatyczne.
Składniki:
3 pomidory zwykłe
3 pomidory malinowe
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
5 listków bazylii
gorgonzola
śmietana 18%
Do rondelka wrzucam masło, dodaję oliwę z oliwek, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę duszę.
Pomidory sparzam, obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne. Miąższ kroję w kostkę, dodaję do cebuli. Duszę.
Gdy pomidory są miękkie dolewam 1/2 szkl gorącej wody. Dorzucam listki bazylii i gotuję.
Blenduję. Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Na talerz wylewam krem, na środek układam łyżkę śmietany, pokruszoną gorgonzolę, zdobię listkiem mięty i podaję rodzinie 🙂