Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią i serem gorgonzola

Uwielbiam takie szybkie zupy. Ze świeżych składników, aromatyczne.

Składniki:

3 pomidory zwykłe

3 pomidory malinowe

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

5 listków bazylii

gorgonzola

śmietana 18%

Do rondelka wrzucam masło, dodaję oliwę z oliwek, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę duszę.

Pomidory sparzam, obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne. Miąższ kroję w kostkę, dodaję do cebuli. Duszę.

Gdy pomidory są miękkie dolewam 1/2 szkl gorącej wody. Dorzucam listki bazylii i gotuję.

Blenduję. Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem.

Na talerz wylewam krem, na środek układam łyżkę śmietany, pokruszoną gorgonzolę, zdobię listkiem mięty i podaję rodzinie 🙂

 

zupa krem

zupa krem1