Najbardziej lubię zielone szparagi, bo nie trzeba się z nimi zbyt długo bawić 😉
Zielone szparagi gotujemy około 8 minut, a białe nieco dłużej – 10-15 minut.
Białe szparagi są bardziej włókniste, trzeba je obierać. Owszem są w sprzedaży urządzenia do obierania szparagów, ale ja białe obieram ręcznie i chwilkę z nimi schodzi 🙁
Szparagi zawsze wybierajmy jędrne, świeże, a jeli już kupicie te z nieco bardziej zdrewniałymi końcami – nie martwcie się też nie będą najgorsze 😉
Myję szparagi.
Zielone szparagi zawsze uginam jak na poniższym zdjęciu, one zawsze ułamią się między zdrewniałą częścią a tą jędrną. Można też odciąć nożem.
Szparagi związujemy sznurkiem tuż pod główkami. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy ok 8 minut. Główki powinny być ponad powierzchnią wody, bo szybciej stają się miękkie, w zasadzie ugotują się od samej pary wodnej.
Polecam Wam te wspaniałe sezonowe warzywa można z nich zrobić wiele fantastycznych potraw.