Szybka, bardzo smaczna zupka z białych szparagów.
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
2 ziemniaki
kawałek selera
1 niewielka marchewka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka śmietany
Do garnka z wodą (wody powinno być tyle żeby tylko zakryła warzywa) wkładamy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę, selera, ząbek czosnku. Gotujemy przez 15 minut.
Szparagi gniemy – złamią się w miejscu gdzie przestają być sprężyste i gdzie zaczyna się łykowaty, twardy koniec.Ten koniec zostawiamy.
Dodajemy białe szparagi pokrojone w kawałki. Bez główek – główki dodaję później, bo szybciej robią się miękkie.
Gotujemy około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę. Miksujemy. Można dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ale moi domownicy za gałką nie przepadają.