Szybka zupa krem z białych szparagów

Szybka, bardzo smaczna zupka z białych szparagów.

Składniki:

1 pęczek białych szparagów

2 ziemniaki

kawałek selera

1 niewielka marchewka

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

1 łyżka śmietany

Do garnka z wodą (wody powinno być tyle żeby tylko zakryła warzywa) wkładamy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę, selera, ząbek czosnku. Gotujemy przez 15 minut.

Szparagi gniemy – złamią się w miejscu gdzie przestają być sprężyste i gdzie zaczyna się łykowaty, twardy koniec.Ten koniec zostawiamy.

Dodajemy białe szparagi pokrojone w kawałki. Bez główek – główki dodaję później, bo szybciej robią się miękkie.

Gotujemy około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę. Miksujemy. Można dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ale moi domownicy za gałką nie przepadają.

 

szparagi

szparagi2