Sernik na zimno z brzoskwiniami

Szybki serniczek, bardzo dobry.

Składniki:

100 g cukru pudru

60 g masła

500 g białego sera – przepuścić 2 razy przez maszynkę, lub można użyć gotowego do serników

1 galaretka brzoskwiniowa

1 galaretka wiśniowa

1 puszka brzoskwiń

okrągłe biszkopty

Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 250 ml gorącej wody (czyli z połowy wody podanej na opakowaniu). Odstawiam do wystygnięcia.

Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 375 ml gorącej wody – odstawiam do wystygnięcia.

Do miski wsypuję cukier puder i rozpuszczone masło – miksuję. Dodaję stopniowo ser, nadal miksuję. Dodaję tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Nadal miksuję.

Tortownicę wykładam folią spożywczą (boję się że masa gdzieś ucieknie 😉 ale jeśli macie dobre tortownice ten etap możecie pominąć. Spód tortownicy wykładam biszkoptami. Na biszkopty wylewam masę serową.

Wkładam do lodówki do czasu stężenia (u mnie wystarczyła 1 godzina).

Gdy masa serowa jest już stabilna wykładam na nią połówki brzoskwiń i zalewam tężejącą galaretką wiśniową.

Wkładam do lodówki na kolejną godzinę.

Jak wyjąć ciasto z tortownicy i usunąć folię spożywczą?

Najpierw rozpięłam brzegi. Łopatką do ciasta i długim nożem przeniosłam wraz z folią sernik na talerz. Folię odsunęłam od brzegów sernika, włożyłam nóż pod biszkopty i powoli wycofałam folię unosząc delikatnie ciasto.

Szybki, pyszny deser 🙂

sernik sernik2