Sernik z suszonymi morelami

Wspaniały, delikatny, nie za słodki. Polecam 🙂

Składniki:

1 kg twarogu (ja użyłam prawdziwego sera – nie mielonego, dzięki temu sernik miał przyjemne grudki – maż tak lubi)

250 g miękkiego masła

6 jajek

1 i 1/3 szkl cukru pudru

1 łyżka cukru z wanilią (lub cukier waniliowy)

150 ml śmietanki 36%

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 opakowanie suszonych moreli Helio (150g)

Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Dodawać stopniowo rozdrobniony ser, następnie cukier z wanilią, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy już na małych obrotach.

Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka jaj i posiekane na drobno suszone morele.

Delikatnie mieszamy.

Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę serową.

Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Gdy minie czas, uchylamy delikatnie piekarnik, zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.

artykuł sponsorowany

sernik

sernik2

sernik4

sernik3