Niedziela = rosół. Kiedyś robiłam ten rosół bardzo często.
Nie wiem dlaczego robię go tak rzadko, przecież jest taki pyszny.
Składniki:
2 udka
3 marchewki
2 pieruszki
1/4 selera
1 por
1 cebula
4 ząbki czosnku
garść posiekanej pietruszki
makaron gwiazdeczki
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
sól
pieprz
Rosół gotuję jak zwykle. Do zimnej wody wkładam mięso i gotuję przez 1 godzinę. Jeśli istnieje taka konieczność zbieram szuwary. Dodaję pokrojone warzywa i gotuję przez kolejną godzinę. Dodaję wól, pieprz, natkę pietruszki.
W oddzielnym garnku gotuję makaron gwiazdeczki.
Wyjmuję mięso z rosołu, obieram, mielę przez maszynkę, dodaję jajko, kaszę mannę, trochę solę. Mieszam, formuję kulki, gotuję kulki w oddzielnym garnku w bulionie warzywnym.
Podaję rosół z kulkami i makaronem gwiazdeczki.