Roladki z kurczaka

Składniki:

filet z kurczaka

kilka plasterków szynki

kilka plasterków sera żółtego (gouda, albo edamski)

1 łyżka masła

bazylia

zioła prowansalskie

czosnek (2 ząbki- rozmiażdżone)

1 jajko

sól

pieprz

bułka tarta
Filet z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż jak na kotlety. Lekko rozbić. Każdy kawałek wysmarować masłem, następnie posmarować czosnkiem i posypać bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Na każdy kawałek ułożyć plasterek serka żółtego i plasterek szynki. Zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.

Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką – u mnie sałata masłowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, śmietaną.

rolaski