Rolada biszkoptowa z mascarpone, truskawkami i miechunką

Wspaniała, lekka rolada. Idealna do kawy. Cudowna kwaskowatość miechunki bardzo ożywia smak deseru.

Składniki na biszkopt:

5 jajek

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję powoli cukier, nadal miksując. Póżniej po jednym żółtki, nadal miksuję, następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia, miksuję na małych obrotach.

Piekę na wielkiej blasze (tej która stanowi podłoże półki w piekarniku) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni góra/dół przez 25 minut.

Wyjmuję biszkopt. Przykrywam ściereczką, obracam tak by biszkopt został na ściereczce, usuwam papier. Zawijam biszkopt w rulon. Chcę, żeby uzyskał kształt rolady i tak wystygł.

W tym czasie robię masę.

Składniki na masę:

1/2 szkl. śmietanki 30%

1 opakowanie serka mascarpone (250g)

1 łyżka galaretki truskawkowej

truskawki

1 opakowanie miechunki suszonej od HELIO

Śmietanę miksuję, dodaję serek mascarpone, miksuję tylko chwileczkę. W kubku umieszczam 1 łyżkę galaretki, dodaję około 2 łyżeczek gorącej wody, tak, alby galaretka ledwie się rozpuściła. Dodaję do masy.

Na biszkopt układam pokrojone w plastry truskawki, posypuję pokrojoną na mniejsze kawałki miechunką, wykładam białą masę, zawijam.

Na chwilę umieszczam roladę w lodówce, żeby przeszła smakiem.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

artykuł sponsorowany

2

3

bez nazwy