Wspaniała, lekka rolada. Idealna do kawy. Cudowna kwaskowatość miechunki bardzo ożywia smak deseru.
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję powoli cukier, nadal miksując. Póżniej po jednym żółtki, nadal miksuję, następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia, miksuję na małych obrotach.
Piekę na wielkiej blasze (tej która stanowi podłoże półki w piekarniku) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni góra/dół przez 25 minut.
Wyjmuję biszkopt. Przykrywam ściereczką, obracam tak by biszkopt został na ściereczce, usuwam papier. Zawijam biszkopt w rulon. Chcę, żeby uzyskał kształt rolady i tak wystygł.
W tym czasie robię masę.
Składniki na masę:
1/2 szkl. śmietanki 30%
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
1 łyżka galaretki truskawkowej
truskawki
1 opakowanie miechunki suszonej od HELIO
Śmietanę miksuję, dodaję serek mascarpone, miksuję tylko chwileczkę. W kubku umieszczam 1 łyżkę galaretki, dodaję około 2 łyżeczek gorącej wody, tak, alby galaretka ledwie się rozpuściła. Dodaję do masy.
Na biszkopt układam pokrojone w plastry truskawki, posypuję pokrojoną na mniejsze kawałki miechunką, wykładam białą masę, zawijam.
Na chwilę umieszczam roladę w lodówce, żeby przeszła smakiem.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
artykuł sponsorowany