Polędwiczki wieprzowe ze szparagami z białym sosem

Składniki:

polędwiczka wieprzowa – oczyszczona z białych błonek

sól

pieprz

masło

Na patelni rozgrzewam masło, dodaję odrobinę oleju. Dodaję polędwiczki i smażę obracając polędwiczki, Około 2 minut na każdej stronie. Muszą zamknąć się soki w polędwicy. Układam polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym i zakrywam naczynie folią aluminiową. Piekę dodatkowo przez 20 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika zawijam polędwiczki folią aluminiową i zostawiam na desce do krojenia na 3-5 minut. Po tym czasie otwieram, solę, pieprzę polędwiczki i kroję.

Składniki na gotowane szparagi
500 g świeżych zielonych szparagów – jeden pęczek
pół łyżeczki soli i cukru
woda

Szparagi wiążemy sznurkiem i gotujemy w wodzie z solą i cukrem. Główki powinny wystawać poza garnek – ugotują się także główki mimo że będą wystawały poza wodę.
Gotujemy około 8-10 minut.

Składniki na biały sos
30 g masła – 2 łyżki
30 g mąki – 1 czubata łyżka
200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
20 g parmezanu
sól, pieprz do smaku

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i robię jasną zasmażkę. Dodaję mleko wąskim strumieniem – mieszam jednocześnie rózgą. Dodaję parmezan, sól, pieprz.

Na talerzu układamy szparagi, polewamy je sosem, dodajemy pokrojone polędwiczki – świeżo zmielony pieprz będzie miłym dodatkiem.