Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, a to dlatego, że to jedno z najdelikatniejszych mięs, które szybko osiąga idealny poziom miękkości. Moja wersja jest podawana z ryżem i jest jednym z ulubionych dań moich bliskich.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
sól
pieprz
ryż
2 łyżki oleju
Polędwiczki kroję w plastry i krótko smażę na oleju. Przekładam je do rondelka i zalewam wodą, tak by woda je przykryła. Gotuję około pół godziny. Po tym czasie dodaję sól, pieprz, rozgnieciony czosnek i startą na tarce małą marchewkę. Duszę tak jeszcze około 10 minut. W kubeczku rozcieram śmietanę z mąką i odrobiną wody. Wlewam do rondelka z polędwiczkami. Gotuję.
Podaję z ryżem.