Wspaniały spacer po lesie. W koszyku mnóstwo skarbów. Przepiękne zdrowiutkie prawdziwki.
Na myśl od razu przyszedł mi najłatwiejszy sposób ich przyrządzenia: w sosie śmietanowym. Do tego delikatne polędwiczki. Poezja smaku.
Składniki:
polędwiczki wieprowe
1 cebula
1 łyżka masła
kilka prawdziwków (ja dodałam 6 średnich)
sól
pieprz
śmietana 30%
olej
Polędwiczki kroję w plastry, lekko rozmiażdżam ręką. Smażę na oleju z obydwu stron – krotko do czasu aż polędwiczki zmienią kolor. Odkładam polędwiczki na talerz.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę duszę. Dodaję oczyszczone i pokrojone w kawałki prawdziwki. Solę, pieprzę. Dodaję śmietanę 30% i polędwiczki. Dusze tak kilka minut, podaję z ziemniakami.
Pyyycha.