Pieczeń rzymska – idealna na obiad

Prosty przepis na pieczeń rzymską. Zamiast kotletów mielonych 😉

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo – wołowe)

3 jajka ugotowane na twardo

sól

pieprz

1 surowe jajko

1/3 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki musztardy

1/2 łyżeczki chrzanu tartego

Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy musztardę, chrzan, sól, pieprz, paprykę, rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki, surowe jajko – mieszamy dokładnie.

Formę – keksówkę – smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Do formy wkładamy połowę mięsa. Układamy jajka, przykrywamy pozostałym mięsem. Wygładzamy mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Doskonale smakuje z ziemniaczkami, ryżem, a także na kanapce.

 

pieczen rzymksa