Omlet na wypasie

Któż nie lubi jajek. Na twardo, na miękko, sadzone, po wiedeńsku, ale w tym wypadku ala Monika 😉 omlet na wypasie. Gdy nazywa się danie w ten sposób, to dziecko zajada, nawet gdyby mu nie smakowało 😉 w końcu matka się napracowała 😉

Składniki:

4 jajka

8 czarnych oliwek

4 zielone oliwki

papryka czerwona szpiczasta

2 plasterki ulubionej szynki

1 plasterek żółtego sera

5 pomidorków koktajlowych

masło i olej do smażenia

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojony drobno ser żółty. Dodajemy oliwki pokrojone w plasterki, kilka plasterków szpiczastej papryki, dodajemy sól, pieprz, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła z odrobiną oleju (do masła dodaję olej dzięki temu masło nie będzie się paliło).

Wylewamy na rozgrzany tłuszcz masę jajeczną z dodatkami, przykrywamy patelnię pokrywką. Po chwili przekładamy omlet na 2 stronę.

Podajemy z pomidorkami przekrojonymi na pół i posypany pietruszką.