Naleśniki meksykańskie zapiekane z pomidorowym serem

Przepis bardzo szybki. Smaczny.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 3/4 szklanka mleka
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą (można mikserem) tak by nie było grudek. Smażymy naleśniki z obydwu stron na patelni do naleśników.

Składniki na farsz:

500 g mielonego mięsa wieprzowego

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,

2 łyżeczki suszonego oregano,

1 łyżeczka kminu rzymskiego,

sól

pieprz

1 szklanka bulionu

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

20 dag startego żółtego sera

1 łyżka ketchupu

Na patelnię dodajemy olej i dusimy cebulę. Dodajemy mięso, nadal dusimy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, przyprawy, koncentrat, fasolę odsączoną z wody i odsączoną kukurydzę, solimy, pieprzymy.

Na naleśnik dodajemy farsz i posypujemy odrobiną sera. zawijamy naleśnik. Naleśnik układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy 10 dag sera z ketchupem. Układamy na wierzch naleśnika czerwony ser. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.