Makaron penne z kurczakiem i szparagami

Sezon na szparagi w pełni.

Polecam Wam szybki makaron z zielonymi szparagami i kurczakiem.

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 łyżka masła

pęczek zielonych szparagów

200 ml śmietany 30%

2 łyżki śmietany 18%

sól

pieprz

makaron penne

parmezan tarty w piórka do podania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.

W drugim garnku z osoloną wodą gotujemy zielone szparagi według instrukcji podanej tutaj: http://www.mojaqchnia.pl/ugotowac-zielone-szparagi/

Na dużą głęboką patelnię wykładamy masło, czekamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Chwilę smażymy – aż filet będzie zupełnie biały. Dodajemy ugotowane, pokrojone w kawałki zielone szparagi. Doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy śmietanę 30% mieszamy- redukujemy sos. Ja dodaję jeszcze śmietanę 18%- lepiej i szybciej zagęszcza mi się sos.

Wykładamy makaron na talerz, dodajemy kurczaka ze szparagami, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 🙂

 

makaron ze szparagami3

makaron ze szparagami2

makaron ze szparagami1