Łazanki z kwaszonej kapusty

Składniki:

makaron na łazanki

10 dag boczku wędzonego

20 dag kiełbasy

kapusta kwaszona

cebula

sól

pieprz

olej

liść laurowy

ziele angielskie

szczypta słodkiej papryki

majeranek suszony

Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.

Kapustę umieszczamy w garnku z wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie. Gotujemy przez 15-20 minut.

Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajmemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Smażymy.

Dodajemy do mięsa pokrojoną, odcedzoną kapustę (bez liścia i ziela). Chwilę smażymy, dodajemy makaron.

Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką, majerankiem. Jeszcze chwilę dusimy.

Podajemy.

łazanki1