Szybki, tani obiadek.
Składniki:
8 ziemniaków
250 g sera białego
1 łyżka startego parmezanu
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
1 garść posiekanej pietruszki
bułka tarta
olej
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, przeciskam przez praskę do ziemniaków. Przekładam ziemniaki do miski, czekam aż wystygną. Mieszam z serem białym, parmezanem, jajkami, solą i pieprzem, dodaję garść posiekanej pietruszki.
Do talerzyka wsypuję bułkę tartą. Zwilżonymi rękami formuję kotlecik, obtaczam w bułce tartej, zmażę na oleju na złoty kolor.
Sos:
3 łyżki oleju
cebula
pieczarki
śmietana 18%
Do rondelka wlewam olej. Smażę na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję pokrojone w plastry pieczarki. Duszę chwilę, solę, pieprzę, dodaję 3 łyżki śmietany 18%.
Smaaaczne 🙂