Jabłecznik z nutą kokosową

Składniki:

1 kostka marharyny (250 g)

3 szkl maki

1 niepełna szklanka cukru kokosowego (look food – najlepszy) można go kupić w Delikatesach Centrum

6 żółtek

2 całe jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z powyższych składników zagniatamy ciasto.

Dzielimy je na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do drugiej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao. Zagniatamy. Układamy rozwałkowane ciasto na jasne ciasto.

Ścieramy na tarce 6 jabłek. Wyciskamy je mocno. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać trochę cukru.

Układamy jabłka na ciemnym cieście.

Z 6 pozostałych białek ubijamy pianę. Do ubitej piany dodajemy 200 g wiórków kokosowych i 1/2 szkl cukru kokosowego. Mieszamy, wykładamy pianę na jabłka.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

artykuł sponsorowany

ciasto1